Ungar, hur många sockerbitar vill ni ha till frukost idag?

 In Allmänt, Elins vardag, Tips

Jag kan bli lite ledsen i mina dietistögon ibland när jag ser vad vi köper hem till våra barn, som inte själva har valt vad som serveras. Det finns allt för många frukost- och mellanmålsalternativ som innehåller massor med socker. Här ser vi en bild på en fruktyoghurt som gissningsvis tilltalar barn mer än andra fruktyoghurtar. På hemsidan kan man läsa att ”Andel tillsatt socker är 6% vilket är lägre än genomsnittet för barnyoghurt.” Men är det bra då? Och är den lämplig till barn?

image

Som ni ser på innehållsförteckningen nedan så innehåller en dl 90 kcal och 9,5 g sockerarter, dvs både det naturliga mjölksockret och tillsatt socker. Tänk er att man äter 2 dl, då blir det alltså 180 kcal och 19 g sockerarter. Omräknat i sockerbitar blir det ca 6 stycken (19/3 eftersom varje sockerbit innehåller ca 3 g socker). Lägg till lite söta flingor på det så kanske vi är uppe i 8-9 bitar. Ingen bra start på dagen för våra barn!

image

Ett bättre alternativ är då naturell yoghurt, som enbart innehåller mjölksockret. Yoghurten nedan innehåller 35 kcal per dl och 3,8 g sockerarter, så i 2 dl blir det 70 kcal och 7,6 g socker, vilket motsvarar 2,5 sockerbitar (istället för 6!). Smaksätt med bär eller skivad frukt (eller till och med sylt!) och tillsätt en basmüsli så blir en jättebra frukost!

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.