Vad spelar det egentligen för roll om vi äter mer frukt och grönsaker?

 In Allmänt, Dietistkonsult, Kost, Nyheter, Tips

Hittade den här spännande och intressanta informationen på www.hälsa2020.se:

Att inte äta tillräckligt med frukt och grönsaker riskerar vår hälsa. När World Health Organization (WHO) listar riskfaktorer så kommer den redan på sjunde plats. WHO har även räknat ut att 2,7 miljoner liv kan räddas varje år om alla äter tillräckligt med frukt och grönsaker. Att äta för lite frukt och grönsaker skördar fler liv än till exempel alkoholbruk och arbetsmiljörisker.

Riskfaktor (höginkomstländer) Död (miljoner) Procent av total
1. Tobaksbruk 1.5 17.9
2. Högt blodtryck 1.4 16.8
3. Övervikt och fetma 0.7 8.4
4. Fysisk inaktivitet 0.6 7.7
5. Högt blodsocker 0.6 7.0
6. Högt kolestrerol 0.5 5.8
7. Lågt frukt-/grönsaksintag 0.2 2.5
8. Luftföroreningar utomhus 0.2 2.5
9. Alkoholbruk 0.1 1.6
10. Arbetsmiljörisker 0,1 1.1
Comments
  • Karin
    Svara

    Varför det tillsammans skulle rädda 2,7 milj liv gissar jag är för att ett högt frukt- och grönsaksintag även minskar förekomsten av övervikt och fetma, minskar höga blodtryck och höga kolesterolvärden osv.
    Väldigt intressant information tycker jag 🙂

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.