Var inte rädda för light och lätt!

 In Allmänt, Karins vardag, Kost, Tips

Det har spridit sig en obefogad rädsla för alla produkter som heter någonting med lätt eller light. ”Det är giftigt”, ”det ska vara naturliga grejer”, ”det är bara lurendrejeri” är kommentarer man kan höra. Elin kommer att skriva en mer utförlig artikel om energibalans och komma in på detta ämne mer under hösten, men jag smygstartar lite här.

Regel nummer 1: Läs på ingrediensförteckningen! Då kan du se vilka ingredienser produkten innehåller och bedöma om det är något för dig eller ej. Ju längre lista utav ingredienser, desto omständigare process att tillverka och jaa, då kan man väl kalla det mindre naturligt.

Men vi kan ta mjölk som ett exempel. Lättmjölk innehåller ingenting konstigt, enda skillnaden från standard är fettinnehåll samt att lättmjölken innehåller A- och D-vitamin.

I Sverige är det stränga regler kring vad livsmedel får innehålla. Det förekommer ingenting farligt i livsmedlen vi köper, så vi behöver inte vara rädda för att äta något. Däremot är allting giftigt om man kommer upp i tillräckligt höga intag. Lightläsk med aspartam som sötningsmedel blir giftigt när man dricker över 5 liter per dag. Linfrön (som väl av många anses som ett mycket ”naturligt” livsmedel) blir giftigt om man äter mer än 2 matskedar per dag. Vanligt vatten kan bli giftigt för kroppen om man dricker det i för stora mängder och därigenom stör Na/K-balansen i blodet och cellerna.

För att koppla resonemanget till dagens middag ska ni här få se ingrediensförteckningen på matlagningsgrädden som jag använde. Den innehåller alltså ingenting som vi annars inte skulle få i oss! Att man sedan väljer vispgrädde för smakens skull är en helt annan sak, man får tycka att det är godare… men man ska inte vara rädd för lättgrädden!

Vilken fetthalt man ska välja beror på vem man är. Ålder, kön, aktivitetsnivå, frisk/sjuk, hur ens intag ser ut i övrigt. Det går inte att ge en generell rekommendation om detta!

Jag väljer magra mejeriprodukter för att jag vill dra ned på det mättade fettet och samtidigt tycker jag att det smakar nästan lika bra med magra produkter som med standard. Men jag äter inte fettsnålt i stort; Jag får i mig bra fetter från fet fisk, avokado, vegetabiliska oljor och nötter.

 

 

 

 

 

 

 

För övrigt blev detta ett lätt recept som jag kom på: 1 purjolök och 1 förpackning viltskav wokas, krydda med salt, peppar, ev fond, tillsätt grädden och koka ihop. Klart på 10 min! Till det äter jag idag mandelpärern’ 🙂

Showing 7 comments
  • Petra
    Svara

    Tack för ett riktigt bra inlägg Karin! Ser fram emot Elins uppföljande artikel.
    Själv gillar jag inte lightprodukter med sötningsmedel och blir dålig i magen av dem.. men jag kan tänka mig att det finns många bra alternativ på mejleriavdelningen.

    • Karin
      Svara

      Tack Petra!
      Nu framstår det kanske som att jag förespråkar lätt och light för alla, men så är inte fallet. Många unga, friska och aktiva kan mycket väl använda standardprodukter. Jag vill mest visa på att det inte är farligt med lätt och light, man behöver inte sätta likamed röd varningstriangel bara för att det är lätt eller light!

  • Artemis
    Svara

    bara en liten rättelse: standardmjölk innehåller också A- och D-vitamin, bara inte tillsatta. Och jag vet inte vad vetenskap säger om det men personligen föredrar jag vitaminer som naturen har tillverkat istället för ett labb… så vitt det går i alla fall, lite kosttillskott käkar jag då jag känner att jag behöver det…

    Den där matlagningsgrädden lätt inte så himla dum faktiskt 🙂 Jag kan tänka mig använda en sån, har inte märkt den i butiken då jag har gett upp att läsa på innehållsförteckningar ifall det ska vara något bra den här gången om du förstår vad jag menar… man tröttnar till slut och håller sig till livsmedel som man kan räkna med att de är ”rena”…

    Det som stör mig med produkter med mindre fetthalt är att de innehåller ingredienser som är billigare (majsstärkelse?) men produkten blir svindyr och jag känner mig lite lurad… Jag kan lika gärna göra en sås på mjölk och reda av med stärkelse i så fall… Det är kanske krångligare att producera produkterna och därför blir de dyra men jag är inte säker på det…

    • Karin
      Svara

      Hej Artemis och tack för din kommentar!
      Standardmjölk innehåller lika mycket A-vitamin som lättmjölk, men detta vitamin tenderar vi att få i oss för mycket utav, så det är egentligen inte viktigt att få i sig via mejeriprodukter. Det är också borttaget i barnens droppar, de som förr hette AD-droppar heter nu bara D-droppar.
      Standardmjölk innehåller dock bara 0,02 mikrogram D-vitamin, medan lätt- och mellanmjölk innehåller 0,45 mikrogram. Stor skillnad utav detta vitamin som är sååå viktigt för oss!

      Jag tror många håller med dig om att man lika gärna kan göra en sås på mjölk, grädde och maizena och få samma effekt. Det är nog en bekvämlighetsfråga! Min grädde i lördags kostade ca 10 kr för 2½ dl. Helt klart en avvägning kring vad man prioriterar och tycker är värt.

      Producenterna vill tillverka lättprodukter som har samma egenskaper som standardprodukterna. Man vill ha samma utseende, samma konsistens, samma hållbarhet, samma egenskaper i matlagning och bakning osv. Det ska helt enkelt kunna bytas ut rakt av utan att man ska märka så stor skillnad. Stärkelsen är ju t.ex. där för att ge konsistens, ibland finns förtjockningsmedel, ibland konserveringsmedel osv.
      Gillar man inte sånt så ska man såklart låta bli, men man behöver som sagt inte vara rädd för dessa ingredienser… det är sånt de flesta får i oss hur som helst genom andra livsmedel.

      Om man vill jämföra näringsinnehåll i t.ex. standardmjölk och lättmjölk så kan man gå in på slv.se och klicka på ”Sök näringsinnehåll” uppe till höger.

      • Artemis
        Svara

        Tack själv för svar! Jag nämnde det bara för att du skrev att skillnaden är att lättmjölk innehåller A och D vitamin och det lätt lite som att standard mjölk inte alls skulle innehåller dessa vitaminer.
        Intressant det du säger om att vi tenderar få för mycket A-vitamin, hur kommer det sig att mjölken fortfarande berikas med detta?
        0,02 mikrogram låter inte mycket så klart. Jag räknar inte att få i mig D-vitamin via mjölken i alla fall, berikad eller inte, jag brukar ändå ta tillskott under vintern för att vara på den säkra sidan… Är ingen stor mjölkdrickare direkt…
        Självklart ska man inte vara rädd för lättprodukter, jag vet inte om det är någon som är ”rädd” direkt, möjligtvis några inbitna LCHF-ätare. Jag tror (men vet så klart inte) att folk ofta känner sig lurade på olika sätt av livsmedelsföretag och kräver ”ren” mat för pengarna. Det är bra att det finns fettsnåla alternativ för de som vill ha dem men det ska inte behöva kosta skjortan, tycker jag i alla fall, men man kan tycka att det är värt pengarna…

        • Karin
          Svara

          Det var bra att du förtydligade att det är en berikning. Berikningen med D-vitamin i magra mejeriprodukter är väldigt viktig, då det är en mängdprodukt som många får i sig utav.

          Om du väljer ekologisk mellanmjölk eller lättmjölk så är den endast berikad med D-vitamin, inte A-vitamin. Det är inte längre krav på mejerierna att berika med A-vitamin, så jag kan inte svara dig på varför den icke ekologiska mjölken fortfarande berikas med det. Jag skulle tro att det sker ”av gammal vana” och att berikningspreparatet de beställer säkert är kombinerade med både A och D redan.

          Att äta mycket fet fisk är det bästa, för då får du både en massa bra D-vitamin och de bästa fettsyrorna. Så, gärna lax, sill, makrill och strömming – 3 portioner per vecka! 🙂

pingbacks / trackbacks

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.